ISO/TS 16949 Kwaliteitsmanagement

ISO/TS 16949 Kwaliteitsmanagement voor Automotive part productieISO/TS is de norm opgesteld door de IATF. De 'International Automotive Task Force' (IATF) is de overkoepelende organisatie van voertuigfabrikanten met de focus op kwaliteitsverbetering van  automotive onderdelen.

Om uw voertuigonderdelen te kunnen leveren aan de voertuigfabrikanten dient u te voldoen aan de eisen van de ISO/TS16949. Met een certificaat ISO/TS 16949 kunt u aantonen dat u voldoet aan de norm.

De ISO/TS 16949:2009 is gebaseerd op de norm ISO 9001:2008 voor kwaliteitsmanagement, waarbij specifieke automotive eisen zijn toegevoegd.  De aanpassingen zijn er met name op gericht om de klanteisen van de voertuigfabrikanten te waarborgen bij de leveranciers. De grote voertuigfabrikanten hebben hun eigen specifieke eisen.

ISO/TS 16949 Opzet en implementatie

Waack Organisatieadviseurs kunnen uw organisatie ondersteunen bij het opstellen van de documentatie benodigd om te voldoen aan de normeisen uit ISO/TS 16949. Naast de verplichte procedures om te voldoen aan de standaard ISO 9001 aspecten kunnen wij ondersteunen met het opstellen en ontwikkelen van de volgende documenten:

  • Control plans;
  • Onderhoudsplannen;
  • Nood of uitwijkplannen;
  • Testprotocollen;
  • MSA van meetmiddelen;

Voordelen ISO/TS 16949

ISO/TS 16949ISO/TS 16949 biedt uw organisatie de volgende voordelen:

  • Voldoen aan de klanteisen door beheersing van het productieproces;
  • Verlaging van de productiekosten;
  • Vermindering van uitval en afval in uw productie;
  • Continue verbetering van uw productieprocessen.

ISO/TS 16949 Certificatie

Waack Organisatieadviseurs kunnen u ondersteunen met de implementatie van ISO/TS16949. Wij begeleiden uw organisatie en medewerkers naar de certificatie. Een ISO/TS systeem dient 1 jaar werkzaam te zijn voor certificatie. De certificatie is gericht op de norm, de wettelijke eisen aan het product en het voldoen aan de klanteisen.

Naast advies voor de implementatie, biedt Waack de mogelijkheid uw medewerkers te trainen als auditor of te werken volgens de ISO/TS 16949.

APQP/PPAP

Om uw product te leveren aan een voertuigfabrikant dient u een “Product Submission Warrant” (PSW) in te dienen. Onderliggend aan de PSW is een 'Advanced Product Quality Planning' (APQP) document of 'Production Part Approval Process' (PPAP) document. In deze PPAP of APQP documenten worden de 'special characters' van het product en de kwaliteitsmaatregelen om het productieproces te beheersen vastgelegd. De PSW is het begin van de vrijgave van een onderdeel voor serieproductie.

Waack kan uw organisatie ondersteunen met het opstellen van de APQP of PPAP documenten. Uiteraard ondersteunen wij u met de implementatie van de klanteisen in uw productieproces.

Wilt u meer informatie over de implementatie van ISO/TS 16949 en op welke wijze wij u hierbij kunnen ondersteunen?


Linkedin Profiel Waack